Ambasadori

Eu sunt tu. Tu ești eu. Iar noi suntem unul.

Centura Verde la 4000 de metri, în Himalaya

Varga Csaba

alex dima

Realizator România Te Iubesc

Zilnic, dreptul la aer curat este încălcat. Se întamplă un adevarat atentat la sanătatea noastră și a copiilor noștri. Vinovati sunt autoritățile, marii poluatori și comoditatea noastră, a tuturor. Toți plătim prețul care se calculează în vieti pierdute. Trebuie să pricepem că stă în puterea noastră să schimbăm această realitate de-a dreptul dramatică.

andreea marin

Fondatoare Fundația Prețuiește Viața

Gata, punct! Cine îmi spune “asta nu se poate schimba la noi, e un drum
închis”, primește răspunsul meu ferm: când depinde de noi, NU EXISTĂ NU SE POATE! De cine depinde să nu mai acceptam ca pădurile să ne fie îngenunchiate și, odată cu ele, rădăcinilor noastre sa le fie furată viața? Cine răspunde de respirația sănătoasă a copiilor noștri, de verdele din viața lor? Răspunzator e fiecare dintre noi: legiuitori, oameni ce decid regulile jocului și cei ce le respectă sau le încalcă, cei comozi sau cei revoltați, cu toții avem un cuvânt de zis. Să respiram adânc, să deschidem ochii, să acționăm spre schimbarea în bine atât de necesară! Hotărați să fim, si vom afla că “se poate”, chiar și la noi!

***

Când spiritul liber de învingător al lui Alex Găvan îți propune să-i fii alături în campania sa, nici nu încape discuție: devii parte din armata lui verde, știind clar că a lupta pentru o astfel de cauză, cu claritatea și viziunea propuse de el, nu e o opțiune, ci singura decizie responsabilă. Avem o armă secretă: mintea limpede, îmbrățișată cu inima. Mulțumesc, Alex, cu convingere, te susțin, te urmez!

mircea cartărescu

Scriitor

Melania Medeleanu

Fondatore Zi de Bine

Într-o lume din ce în ce mai cenușie, verdele devine esențial. Pentru ochii nostri, pentru plămânii noștri, pentru viața noastră. Fiecare copac salvat și fiecare copac plantat e un strop de speranță.

eliabeta lipă

Cea mai decorată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, fost ministru al tineretului și sportului

Știm cu toții că Padurile sunt plămânii Planetei, iar verdele este o culoare pe care o asociem subconștient cu viață, vitalitate și sănătate. Într-un oraș sufocat de poluare precum Bucureștiul, în care nu avem grijă de mediu, în care parcurile au devenit o raritate și toată zona mărginașă este o uriașă groapă de gunoi, o Centură Verde este masca de oxigen de care avem atâta nevoie. Pentru noi și pentru generațiile viitoare.

Cristian MUNGIU

Regizor

Sunt foarte multe lucruri încă de îmbunătățit în România, pentru noi și copiii noștri. Cea mai eficace cale de a vedea schimbari în bine e să le facem noi înșine. M-am gândit întotdeauna la țară ca la o ogradă mai mare în care dacă vrei să ai copaci, ai mai întâi grijă de cei existenți și mai și plantezi în plus. Iar dacă vrei să fie curat, faci curat. Sigur, e o ogradă comuna dar poate că mai de folos decât să ne plângem de co-locatarii noștri, e să facem mai întâi noi ceea ce credem că e de facut.

Oana Pellea

Actriță, Filantrop

Eugenia VodĂ

Realizatoare Profesioniștii

Orieta Hulea

Country Manager WWF România

Pădurile periurbane sunt esențiale pentru adaptarea la efectele schimbărilor climatice și aduc o valoare adăugată pentru biodiversitatea din orașe și sănătatea oamenilor. Este nevoie de un cadru legal care permite punerea sub protecție a pădurilor valoroase existente și refacerea celor degradate.

Valentin Sălăgeanu

Director Greenpeace CEE România

În cea mai mare concentrare urbană din România, unde trăiesc peste 10% din români, natura a devenit un lux. Bucureștiul nu are natură aproape deloc, iar în jurul lui, în județul Ilfov, natura este prădată, distrusă, neglijată și abandonată. Puținul care a mai rămas este exploatat intensiv în pofida nevoilor noastre comune. De aceea, primul pas în direcția reabilitării naturii și a satisfacerii nevoilor noastre reale este protejarea tuturor pădurilor din județul Ilfov.

Iain-Trewby

Iain Trewby

Country Director
FFI România

Este inspirational pentru noi să sprijinim Fundația Alex Găvan și alte organizații in a deschide calea pentru crearea de centuri verzi în România. Încorporarea naturii și a biodiversității în planificarea utilizării terenurilor este crucială pentru bunăstarea noastră. Inițiativa de a desemna legal o astfel de zonă verde va aduce multiple beneficii în ceea ce privește sănătatea oamenilor, reducerea impactului negativ asupra climei și conservarea biodiversității. Proiectul acesta va servi ca studiu de caz pentru dezvoltarea altor centuri verzi ale orașelor din țară.

chris simion

Regizoare, Scriitoare, Fondatoare Grivița53

Alegerile pe care le facem sunt permanent definite de raportarea noastră la natură, ființă, situație. Pădurea nu înseamnă doar lemn. Pădurea înseamnă memorie. Asta salvăm.

DAN Dinu

Fondator „România Sălbatică”, Regizor, Fotograf

Pădurea ne-a fost mereu alături, ne-a oferit hrană și adăpost, aer curat și relaxare. Doar că această prietenie a mers mai tot timpul într-o singură direcție pentru că noi îi dăm pădurii prea puține în schimb. Nu ne cere mult, doar protecție și un pic mai multă cumpătare în exploatarea resurselor pe care le oferă.

Teodor frolu

Vicepreședinte Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23”, Antreprenor

De cateva mii de ani construim orase și infrastructuri din ce în ce mai mari în detrimentul naturii și al pădurilor. A venit timpul să inversam acest proces daca vrem ca Bucureștiul să țină pasul cu cerințele secolului XXI. Centura Verde este “masca cu oxigen” fără de care orașul supra aglomerat își va pierde vitalitalitatea.

Alex a atins stelele cu mâna și de acolo din vârful lumii a înteles valoarea cadoului primit de fiecare dintre noi de la Univers! Când ajunge printre noi, în tumultul orașului, simte că trebuie să faca ceva ca acest “cadou” să nu fie uitat sau pur si simplu stricat din ignoranță sau trufie umana! Și mai știe un lucru și anume că nu poți face nimic singur. Din cauza asta caută continuu parteneri, oameni care nu au ajuns poate la stele, dar care încă “simt” că a venit timpul să dea și ceva înapoi naturii, nu doar sa ia de la ea!!!

ciprian teleman

Geolog, Antreprenor, Consultant, fost ministru al cercetării, inovației și digitalizării

Din momentul în care am auzit de acest proiect curajos, m-am simțit copleșit de visurile și aspirațiile sale. Într-un oraș în care betonul gri și traficul infernal își impun adesea supremația asupra vieții, proiectul #CenturaVerde reprezintă un apel pentru a ne reîntâlni cu natura și a ne ridica viața la un alt nivel. Centura Verde nu este doar o strălucită reprezentare a urbanismului ecologic și un scut eficient în bătălia împotriva poluării din București, ci și un simbol al fraternității și al responsabilității noastre sacre față de mediul care ne găzduiește. Ea aduce în viețile noastre un șirag de momente de respiro și socializare, promovând un mod de viață sănătos și vibrant pentru toți bucureștenii, asemeni unei simfonii în care fiecare notă vibrează în armonie.
În activitățile mele cunosc mulți oameni. Fiecare om are ceva al lui, unic. Învățăm unii despre alții, unii de la alții. De la Alex, în cei 25 de ani de când ne cunoaștem, am învățat cum să te dedici unor lucruri pe care le simți mult deasupra ta și cum să străbați drumul până la ele chiar și atunci când acesta îți scoate în cale dificultăți nebănuite.
Iar acest lucru înseamnă în esență, așa cum o spune el, să învățăm să ne cucerim vârfurile din noi.

charlie ottley

Conservaționist, Regizor și producător „Wild Carpathia”

Centura Verde este esențială nu doar pentru a controla dezvoltarea urbană haotică, ci și pentru a servi orașului drept burete de absorbție a carbonului. Mediile cosmopolite trebuie întotdeauna echilibrate de spații verzi. Acestea oferă un habitat vital pentru biodiversitate și locuri frumoase pentru recreerea locuitorilor orașului. Ele sunt complet sacre și nu ar trebui niciodată erodate sau vandalizate de proiecte imobiliare nesustenabile.

Cristian Lascu

Explorator, Speolog, Geolog, Cofondator Parcul Natural Văcărești, fost redactor șef National Geographic Romania

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte capitale europene. O climă oscilând între canicule și zloată, cu prea multe betoane și praf. În plus e și cel mai seismic loc din România.
Locuitorii lui isterizați evadezează cum pot din înghesuială spre locurile de vacanță, aflate departe de o capitală situată la margiunea țării.
Ce ne facem? Totdeauna se mai poate face ceva. Trebuie să ne luăm inima’n dinți și să schimbăm geografia necăjitei noastre capitale.
Din fericire avem o salbă de lacuri care dau farmec și răcoare peisajului.
Dacă le vom extinde, le vom uni, le vom ocroti de agresiunile imobiliare lacurile pot ajunge casa rațelor și a pelicanilor, dar poate și a noastră. Această centură albastră va trebui înconjurată însă de una verde. Cum?
Plantări, plantări și netăieri, netăieri, până când strănepoții Codrilor Vlăsiei își vor redobândi cerul pierdut iar ciupercile se vor înmulți sub frunzarul umed, răscolit doar de colții mistreților.
Centura verde a Bucureșiului pare o utopie frumoasă dar este poate
singura șansă a orașului nostru. Și un proiect de țară.

Horia Tecău

Jucător de tenis, Campion la Wimbledon, Filantrop

gabriela szabo

Cea mai bună atletă a lumii, Multiplă Campioană Mondială și Olimpică, fost ministru al tineretului și sportului

Și pentru că tot vorbim despre conexiunea pe care o au iubitorii de mișcare cu natura, haideți să protejam pădurile rămase în jurul Bucureștiului. Indiferent de anotimp, natura are în permanență beneficiile ei, de care noi oamenii avem nevoie pentru a fi mai fericiți și mai sănătoși. Iubiți natura! Protejați natura! Sport Curat!

tibi ușeriu

Cofondator Via Transilvanica, Ultramaratonist

Vlad craioveanu

Cofondator ImpactHUB, Inițiator ClimAccelerator

Centura Verde nu este despre păduri, este despre calitatea vieții noastre, a tuturor celor care trăim in București și împrejurimi. Este despre prezentul și viitorul nostru.

ciprian stanescu

Presedinte & CEO, Social Innovation Solutions, Fondator Climate Change Summit

Viitorul aparține comunităților, orașelor și țărilor care sunt adaptabile, reziliente și în care cetatenii sunt parte a proceselor de transformare. Bucurestiul viitorului, mai ales din perspectiva climatica, nu arata ca un oras atragator – o calitate a aerului precara, spatii verzi insuficiente si accelerarea traficului si a poluarii industrial. O Centura Verde poate sa devina o solutie pentru un Bucuresti sustenabil si in care cetatenii sa doreasca sa contribuie pe termen lung. Daca punem insa o bariera in calea schimbarilor climatice dar nu reusim sa schimbam comportamentul companiilor, autoritatilor si consumatorilor nu vom putea avea o schimbare reala. Cred ca Centura Verde poate sa ajute nu doar ca sistem de protectie ci si ca inspiratie pentru cetatenii orasului, cetatenii tarii si inclusiv la nivel european.

Alina kasprovschi

Director Executiv, Fundația Comunitară București

Trăim în același oraș și respirăm același aer. Calitatea aerului ne taie din anii de viață și ne otrăvește copiii. Și fiecare dintre noi ar trebui să poată avea un cuvânt de spus despre aerul pe care îl respiră. La Platforma de mediu pentru București credem că doar împreună putem rezolva problemele mari de mediu ale orașului. De asta susțin Centura Verde București-Ilfov – pentru că e o victorie pe care o putem avea și o putem avea împreună.

dan ștefan

Fondator, Fundația Autonom

alexandru tomescu

Violonist

Așa cum nu există o planetă B, nu avem nici un al doilea București. De aceea, trebuie să avem grijă de el cât de bine putem, să îl iubim. Acum 100 de ani Bucureștiul era cunoscut drept “Orașul grădină” datorită arborilor care îl îmbrăcau peste tot. Cum ar fi să îi redăm fie și parțial această culoare verde?

carmen uscatu

Cofondatoare Asociația Dăruiește Viață

M-am luptat să salvez un copac de pe strada mea acum mai mulți ani. În următorul an însă vecinii mei au reușit să îl taie. Anul acesta am văzut că alți vecini au tăiat un tei. Ramurile erau deja înmugurite. Acum văd de la fereastra din dreptul lui o aglomerare de blocuri și case, toate foarte urâte.
Iubesc copacii și pădurile și-mi doresc ca noi oamenii să nu putem trăi fără ele. De fapt nu putem, dar nu știm cu toții asta. De aceea m-am alăturat campaniei. Ca să afle cât mai mulți dintre noi câtă nevoie avem de păduri.

andreas beckmann

Regional CEO WWF Central and Eastern Europe

Greenbelts are all the more important in the face of climate change.

Florin negruțiu

Jurnalist

Lucian Mândruță

Jurnalist

Alexandru Stermin

Biolog, Explorator

Copacii când cresc împreună pot forma o pădure care devine ceva mai mult decât suma copacilor. Poate că tot așa e și cu oamenii care cresc împreună cu pădurea, sunt mult mai mult decât suma lor.

oana ghiocel

Regizor, Producător de film

Raluca Negulescu-Balaci

Director executiv, Fundația UiPath

laura bouriaud

profesor, Drept, legislație și politici forestiere, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava

Punctul zero al împăcării cu pădurea și cu societatea este să recunoaștem că noi, oamenii, avem nevoie de pădure și de serviciile ei, nu pădurea de noi.

anamaria hâncu

Cofondator Let’s Do It, Romania!

oana neneciu

Director Executiv
Ecopolis

Protejarea pădurilor periurbane existente în jurul Bucureștiului și extinderea suprafețelor acestora reprezintă poate cea mai importantă măsură pentru îmbunătățirea calității aerului și a vieții bucureștenilor. O centură verde a Bucureștiului ne-ar proteja de sursele de poluare din afara orașului și ar absorbi cantități importante de poluanți din oraș. Dacă vrem un viitor mai bun pentru noi și copiii noștri trebuie să valorificăm această comoară verde a Bucureștiului.

ioana nicolaie

Scriitoare

daniel sărdan

Fondator Grupul de inițiativă Salvați Codrii Vlăsiei, Vicepreședinte
Clubul Alpin Român, inginer de mediu

În ultimii 10 ani s-a tăiat inexplicabil, nebunește și accelerat în toate corpurile de pădure rămase din Codrii Vlăsiei, în Ilfov. Uneori s-a tăiat mai mult de jumătate din întreaga pădure.

S-a tăiat în arii protejate, s-a tăiat în locuri care ar fi trebuit să
fie arii protejate. Nimeni nu are grija de ariile protejate și nimeni
nu integrează altele noi deși suntem în deficit major.

Dispar stejari seculari, dispar ecosisteme, dispar parcele întregi de pădure de mare importanță naturală pe care nicio plantare nu le poate aduce înapoi.

Când lumea o să conștientizeze importanța lor nu o să le mai putem reface decât cu foarte, foarte mulți bani, în câteva sute de ani, cu mult efort. O să trebuiască mult mai mulți bani decât profitul ridicol obținut acum din băgatul pe foc (la propriu) al acestei comori naturale și istorice.

Deși, în toți acești ani, am făcut numeroase demersuri și sesizări,
deși 99% dintre locuitorii comunităților învecinate pădurilor ne dorim categoric păstrarea lor, totuși tăierea și transportul legal și ilegal al arborilor a continuat și continuă zilnic, agresiv, dezarmant,
țintind ultimii dintre cei mai valoroși arbori.

Pe această cale rog autoritățile centrale, locale, cetățenii și
specialiștii să lase posibilele interese personale sau lipsa de
interes în ceea ce privește natura, și să ne mobilizăm să oprim acest
măcel incorect pentru noi, pentru viitor, pentru păduri, pentru aerul
pe care-l respirăm, pentru fiecare specie care dispare, pentru copiii
care vor avea și ei nevoie de natură și sănătate.

Haideți să oprim pierderea, distrugerea naturii de care depindem și noi oamenii.

Magor Csibi

Consultant de leadership, fost Country Director WWF South Korea și WWF România

Pentru că aerul era irespirabil, m-am mutat la un moment dat dintr-un oraș în care îmi plăcea să trăiesc. Vorbesc de Seoul, capitala Coreei de Sud, unde timp de mai bine de 60 de zile în fiecare an, dacă ții la sănătatea ta, nu poți ieși în aer liber fără mască. Cât eram acolo visam să revin în București și să nu mai fiu nevoit să mă uit în fiecare dimineată la nivelul poluării. Doar că între timp și Bucureștiul s-a mai trasparentizat și am aflat că a existat și aici un grad mare de poluare, dar ni s-a ascuns acest lucru. Pentru acei oameni care fac diferența în societate, aerul poate fi un motiv de atracție sau de repulsie. Iar un București dezinteresat de oameni și de poluare mereu va genera plecări, exact din categoria celor mai talentați oameni, persoane de care am avea mare nevoie. Reducerea poluării ar trebui să fie primul pas. La sursă. Însă pe termen lung nu există soluție fără Centura Verde București-Ilfov. De asta aleg să mă implic în aceast proiect.

Paula herlo

Realizator România Te Iubesc

francisc doboș

Preot paroh Sacre coeur, București

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

anamaria brânză

Multiplă campioană olimpică și mondială la scrimă

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

radu afrim

Regizor de teatru

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

Mihaela miroiu

Profesoară universitară de științe politice, Teoreticiană și militantă feministă

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

mihai morar

Realizator Fain&Simplu

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

florentina fântânaru

Realizatoare De-a Viaţa Ascunselea

Avem în față viața și moartea, binele și răul…și le punem în cumpănă după propria judecată. Cântărim ce este mai bine și ce ne este spre folos. Cred ca am înțeles cu toții că fiecare gură de oxigen te ține în viață. Cred că am înțeles cu toții cât de important este să respiri liber, fără mască, fără frica de a-ți fi monitorizat nivelul de oxigen. Astmul este cea mai frecventă boală cronică la copiii din România. Pădurea este oxigenul de care avem nevoie, iar noi toți avem dreptul constituțional la apă curată și aer sănătos! Susțin Centura Verde!

alex nedea

Jurnalist de investigații RECORDER

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

adrian măniuțiu

Realizator Income Magazine și EM360

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

liana buzea

Fondatoare de mișcări sociale de mediu, Practician de lucru cu respirația

Codrul des și sănătos este hrana sufletului, a plămânilor, a inimii, a corpului și a întregului sistem din care toți facem parte. Fără el, nu putem exista nici noi.

gabriel păun

Ecolog, Fondator Agent Green și director Animals International

Conservarea codrilor rămași în jurul Capitalei și extinderea lor pe toate terenurile abadonate și degradate a devenit o necesitate. Ne confruntăm cu o amenințare climatică care nu ferește pe nimeni dar pe care o putem îmblânzi dacă vom proteja și extinde scutul verde.

roman tolici

Pictor

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

Loredana-Mihaela Nabar

Director Executiv World Vision

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

Alexandru Lăpușan

Fondator ZITEC

Codrul des și sănătos este hrana sufletului, a plămânilor, a inimii, a corpului și a întregului sistem din care toți facem parte. Fără el, nu putem exista nici noi.

Adelina Dabu

Expert Sustenabilitate

Bucureștiul merită mai mult. Noi, bucureștenii, merităm mai mult. Inclusiv aer curat. Centura Verde ne-ar aduce o urmă de normalitate a unui oraș pentru oameni, și de oxigen.

Damian Drăghici

Artist

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

Ștefan Câlția

Pictor

Nu tu un fluviu care să-l străbată, nu tu un munte, un relief, precum alte

Tudor Popescu

Vicepreședinte Fundația Corbii de Piatră & Partnership Manager EA – The Entrepreneurship Academy

Cred că evoluția omului, în toate planurile existenței sale și, deopotrivă, confortul progresului tehnologic, poate pretinde, fiecăruia dintre noi, o conștiință evoluată, cu o perspectivă măcar planetară, dacă nu universală. Astfel, crearea unor zone care reprezintă “pansamente” pentru planetă și oaze de respirat sănătos pentru noi ar trebui să fie “the next thing for this century”! Crede în Verde! Eu mă implic!

Împreună pentru Centura Verde București-Ilfov

Te rugăm frumos, SEMNEAZĂ și ALĂTURĂ-NI-TE ACUM.

Nicio semnătură nu este fără însemnătate.
Fiecare semnătură este de neprețuit.

O petiție susținută de

Au semnat persoane
Pe câmpurile dintre Periș și Corbeanca întâlnirile cu căprioare sunt mereu o binecuvântare

Alex Găvan